Chop!

PTPTN & kisah zaman dahulu...

Friday, October 17, 2014 Category : , 0

Assalamualaikum w.b.t.

Hi peeps. Alhamdulillah, akhirnya dapat gak aku curi masa aku kejap utk hilangkan royan update blog ni. windu giller weiii nak bebel kat sini. kat rumah, lau aku cakap sorang2, jiran2 kang konpius lak. huhu.

Ada beberapa topik menunggu tapi topik ptptn after budget 2014 ari tu dah potong Q topik2 lain. harap bersabar menunggu topik2 lain yea seperti zoo johor, di negara manakah saya, resepi & lain-lain (^_^)

as u know, lau don't know sila klik sini supaya tidak ketinggalan (hehehe) aku kini home manager & terbaru ni aku mengupgrade diri aku jadik Smart Home Manager (suker ati wa la kan setaon skali mengupgradekan diri sendirik). Dalam tu aku ada citer share yang aku setelkan utang2 aku sebanyak boleh. salah 1 nya PTPTN.

guess what, budget ari tu PTPTN akan bagi diskaun yang sama gak 10% (untuk bayaran konsisten selama 12 bulan sampai 31 Dec 2015. 20% pulak untuk yang buat full settlement by 31 March 2015.

aku check website PTPTN takde lagik pekeliling pasal ni tapi yang previous year nyer pekeliling ada lagik. Leh klik sini untuk tengok.  Pahamkan terms nyer & call PTPTN untuk pencerahan kalau ada topik yang agak mendung. Baru puas hati. Dengar cakap orang ni kadang2 dah banyak version. mcm kita main line telefon masa skolah dulu. Orang first cakap pak ali jual ayam, orang last leh cakap bapak pak ali bapa ayam. ish ish ish... got my point? lagipun xkan x biasa (I found it interesting) how 1 sentence but the meaning  can be interprete differently by different people.

Talking from my experience after research there & here, dan telefon orang PTPTN, kita amik contoh baki utang PTPTN ko RM5000.00. Kalau korang nak setel trus utang korang, tolak siap2 20% dari 5k tu. Maksudnyer bayar RM4k saja. BUT lebih elok korang tepon dulu PTPTN sebab diorang akan bagi final figure & check alamat surat menyurat tu betut ke tak. Sebab masa aku final figure aku lain skit dr yang aku view online.

kalau nak entitle 10% lak, korang kena bayar monthly fee tu secara konsisten selama setaon (ikut tarikh kuatkuasa k). mcm aku tiap2 bulan almost rm200 kena bayar. so aku bayar je rm200. kira-kira, baki seng2 tu jimatkan payment aku untuk sebulan lebey. yelah 120 bulan ko. nanti lepas habis tarikh kuatkuasa tu, dia akan credit 10% daripada baki utang ko ke account ptptn ko.

jangan salah anggap tau. kita tak dapat cash 10% @ 20% daripada baki utang kita. tapi baki utang kita yang akan dikurangkan accordingly. Alhamdulillah, misi aku terlaksana sudah & terkejut gak aku masa nak balik raya haji ari tu dapat surat PTPTN. cuak dah gua. skali bukak rupanya lebihan bayaran. rezki sudah. so.. kalau korang terlebey bayar diorg pulang balik :) tak ke hepi?


ptptn budget 2014 diskaun ptptn 10% 20% cara kira camner nak tau ptptn diskaun budget 2014

so adik2, kakak2, abang2 smua, saya mengambil kesempatan disini untuk menyeru pada semua agar buatlah bayaran ptptn tu & kalau boleh amik kesempatan atas diskaun yang diberi tu. well, jgnla cakap "along senangla. dah habis bayar." well, memang wa senang dha habis bayar tapi itu bergantung pada cara pikiran kita.

meh masuk topik pada zaman dahulu skit... aku ni bukan datang dari keluarga yang senang. memang tinggi harapan mak abah aku supaya dapat masuk U. dapat ijazah, leh dapat keje elok, jadik contoh pada adik2. Alhamdulillah, dapat aku ke utan Sintok. yuran masa tu berapa ribu. kesian gak mak abah aku tau. diorang tak cakapla depan2 kita diorang xde duit. tapi kita nampak how struggle they were untuk dapatkan duit yuran aku (sob sob sob... terima kasih mak abah).

masuk je ipta, bergegas aku tgk board utk tgk date & cara2 apply scholarship yang ada. masa tu MARA dah stopkan pinjaman sebab ramai tak bayar (trima kasih senior ku). skali tu, bukan rezki aku sebab  time minggu apply scholarship wa kena demam campak. uwaaaaa (frust tau!) sedey je nak update mak abah terlepas date. then, tak lama lepas tu ptptn dikenalkan. 1 sem dapat rm3k++ x silap. gomen kenalkan ptptn sebab nak tolong orang2 mcm aku. aku aware tiap2 bulan kena bayar almost rm200 selama 10 tahun sebab xnak bebankan kita. lega giler tau tak. mak abah xyah risau duit utk along. ptptn ada. aku 1st batch yg guna ptptn (OMG, i'm 10 years older now. huhu. more actually). dengan duit tu, setel yuran semester, then baki kena pandai2 bahagikan supaya cukup utk blanjer tiap2 bulan. slalunyer aku bankin balik kat mak abah aku. sebab nanti tak cukup duit diorang gak aku tepon. masa blajar dulu pun mcm2 xtvt aku nak join. kesana kesini.. duit tu. but so much fun!

ada yang entrepreneurship tu, duit ptptn buat duit muka kancil & sewakan keta tu. duit sewa enroll utk monthly payment. ada yang berkembang sampai beberapa biji kancil. hehehe. syabas!

so, disebabkan experience hidup aku mcm ni, jadik pada aku dah nama pinjaman/loan, kenala bayar kan. pada aku itu bukan masalah. tapi aku memang terkejut PTPTN ni dipolitikkan. interest tu std la wei. i don't want to argue about that. but the konsep sama. lu pinjam, lu bayar. sebaik wa bukan lu ahlong. hahaha. aku ekje je, aku setelkan outstanding payment aku spy dpt setel ngam ikut terms dia 10 years. 1st few months gaji xdpt la nak berjimba sangat. xkisah la janji misi terlaksana. hehehe.

even masa aku bayar dulu ada je member2 dok "puji". bagus, etc. well, the lesson was there. loan mara stop sebab peminjam xbayar. nanti lau aku xbayar adik2 aku xdpt loan ptptn lak. alhamdulillah utk anak2 aku ni ada SSPN. dah ada saving sspn nak buat apa ptptn kan. sspn tu saja je sebagai medium untuk galakkan parent saving for their kids education. we can opt for others gak. yang penting ada saving for education.

but few issue yang diorg citer, interest tinggi. interest akan berkurang berdasarkan baki pinjaman kita. makin kecik utang makin kecikla interest. ko tak byr, camner interest nak menguncup. kan?

1 lg, kita budget kena bayar bila dapat keje. actually masa zaman aku term bayaran balik 6 bulan lepas habis belajar (bukan date konvo yea). now punyer term, i'm not sure. nak dapat keje tu kan 1 hal jugak kan.

cukupla 2 tu. aku bukan pakar ekonomi nak kupas lebih2. yang aku tau, lu pinjam, lu bayar. lau aku jadik decision maker pasal PTPTN ni, sebab diorang bising sgt kat PTPTN ni, aku jadikkan optional je PTPTN tu. sapa nak pinjaman utk bayar yuran ipt, sila apply. so they know & they aware the process. ni dok baaaaagi je kat smua orang walau tau yang bayar tu "ramai" mana. sekarang ni bagi by default ke?

okekla. panjang giller. hilang royan aku. yeay!!!. orite, need to wear my drebar hat now to pickup my heroes. adios!



Webbek: Nama wa along, wa bukan ahlong. Wa tulis nak tolong (^_^)

Testing 1 2 3

Sunday, September 21, 2014 Category : 0

As salam. Hi peeps. Ni cooobaaan pertama aku post dr smart phone yg dah retak seratus utk kali ke2. Huhu. Sambil2 tgu f&b sampai, kita isi masa lapang. Eceh. Best gak so far ni. Mcm xbyk salah eja je. Hehehe.
So, aku baru je setel kenduri adik ipar aku. Consider kenduri ke2 & yang last utk TAHUN NI. I repeat... for this year. Huhu. *kat mana pulak nak masukkan gamabr ni. Harap maaf yea...

blog along25 kenduri kahwin gambar family keluarga
Selamat Pengantin Baru Mamaksu (^_^)

jenuhlaaaa nak edit balik bila guna apps ni. Now I can relate with the comment at the apps page. tapi nak cuba sendrik nyer pasal. xpela. lau x.. xtau. huhu. okekla. dinner dah sampai. bon apetito :-)

wish wadihana steakhouse bangi

 

Berkurun lama...

Monday, July 21, 2014 Category : 0

Assalamualaikum w.b.t. 

Hi peeps. uiiiiiiiiii... dahsyat sungguh aku ni. last bulan 4 update blog aku. nak buat guano wei.. i'm very the bizi la. huhu. time is so precious utk duduk depan notebook & update blog (see! kan mcm bz giler tu. huhu). Tapi akhir2 ni, mmg rindu tak leh di bendung. windu nak berblog. cuma kekangan skrg ni, aku xtau nak citer apa. smgt ada, tp bahan xde. caner tu? (*_*) huhu. 

Aku MESTI cuba jugak utk update blog. windu nak membebel wei... tak sama masa dulu & sekarang... apa2 hal pun, hidup di teruskan jua. (^_^)


blog alon25 kata-kata mutiara kata hikmah semalam sejarah hari ini esok masa depan kurma badam bersalut coklat 2014 kurma berinti badam kurma yusuf taiyoob
Pic credit to WeHeartIt.com


Webbek: back to work... ohh ya. alang2 ni kan, chocodates biz masih resume seperti biasa yea. hage ada naik skit dari tahun lepas. papehla mesej no saya yea 0123 929 056

Akulah Si Pengurus Rumah Tangga.

Friday, April 25, 2014 Category : 0

Assalamualaikum w.b.t.

Hi peeps. Kali ni dapat buat entry dgn penuh perasaan. huhu. Ni entry yg aku utang dari bulan lepas (actually nak masuk 2 bulan dah. huhu). Untuk yang masih belum tau, start dari bulan lepas aku dah melepaskan jawatan aku sebagai Software Engineer di salah sebuah syarikat ISP Malaysia. Aku kini bergelar Pengurus Rumah Tangga dan secara sambilan aku establishkan online biz aku. Baca betut2... Pengurus Rumah Tangga sambilan online biz. Bukan Pengurus Online Biz sambilan uruskan rumah tangga. Besar bezanya. huhu.

blogalong25 along25 along proposal benti keje berhenti keje cara-cara tips guideline panduan duduk rumah suri rumah tangga kertas kerja
Proposal untuk "Perdana Menteri" aku.

Walaupun berat untuk aku benti keje, tapi aku sedar inilah yg aku nak pursue. Aku aware, memang bukan mudah untuk Pursue The Happiness. Eceh. Lebih 1 dekad aku makan gaji di tempat yang sama, akhirnya datangla sindrom Ahad. Di mana ayat2 seperti "xnak keje", "saya nak benti", "kenapa kena keje" & yang seangkatan dengannya akan kuar dari mulut aku tepat setiap hari Ahad tanpa miss. nak dekat setaon jugak aku di diagnosis dengan sindrom ni. Sian MA kena menadah telinga dengar sindrom2 aku ni (#_#) Kalau anda rasa anda mempunyai sindrom2 seperti ini, sila berhati-hati & amik langkah berjaga-jaga secepat mungkin. Jangan lupa alert orang tersayang anda. Ahaks!

blogalong25 along25 along proposal benti keje berhenti keje cara-cara tips guideline panduan duduk rumah suri rumah tangga kertas kerja
Doa aku terjawab sudah.

Dalam tempoh setaon di landa sindrom Ahad, aku tengok balik transaksi keluar masuk wallet aku. Utang mana yg boleh di setelkan aku setel dengan saving aku. Orang kata lau kita nak ke mana2 esp ke Tanah Suci, elokla langsaikan utang kita dulu. Saving aku tu boleh di topup, tapi utang aku lau tak sempat langsai, adus... Utang PTPTN aku buat full settlement dpt disc 20%. Jimat beberapa bulan nyer bayaran la. Utang lain2 (mcm byk je utang. hahaha) mana yg dah habis pun aku tahan nafsu aku JANGAN TAMBAH UTANG. Then aku dengan MA praktis utk beberapa bulan - expenses dia cover sorang. Ala2 prototype bila dah aku benti gitu.


blogalong25 along25 along proposal benti keje berhenti keje cara-cara tips guideline panduan duduk rumah suri rumah tangga kertas kerja
My last day.
This is not good bye...
It's the end of a new beginning for me (^_^)


So, tiba masanya untuk aku pergi. Walaupun sedih tapi aku rasa hepi. Sedih meninggalkan colleagues yg aku anggap sebagai mak (serius, muda seton je dari mak aku), kakak2, adik2 dan kawan2 yg tak dapat kat mana2. Bukan senang orang nak trima kita seadanya. Cuba renung balik.. dengan emonya, dengan suara speakernya. Lau tempat lain, ada orang kisah? x layanla ko minah.. heheheh. Yang buat hepi lak, bila balik dari keje last day tu, aku rasa mcm sungguh lega! relief giller. memang trasa ringan bahu aku ni. Bak kata pepatah, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. paham2la ek. walaupun keje aku ni bukan keje angkat batu konkrit ke apa ke.

Aku bagi diri aku sebulan untuk adjust masa aku kat rumah dgn aktiviti2 yang sudah di angan2kan. Tapi lepas sebulan, aku masih belum boleh adjust lagik. Maklumle, masa buat time table bila dah benti, x sangka rezki Give Gifts masuk mencurah2. Lau bizi tu good signlaaa kiranya but so far so good. I'm catching up pcs by pcs (^_^) Rutin lebih 10 tahun, tetiba nak catch up dalam sebulan, agak2la minah ni akn. hehehe.

To view my biz progress leh tengok IG HazieHalim atau FB Give Gifts. (^_^) Again, pada yg mendoakan untuk aku & banyak bagi sokongan pada Give Gifts, trima kasih banyak2 aku ucapkan. Hanya Allah saja yang dapat membalasnya. Hazim & Hafiy pun suspek jeee masa aku dah benti. Apsal sempoi sangat mama diorg ni pg2 kan. hehehe. aku bgtau pasal new carier aku tapi aku tekankan SOHO. lau ckp duk rumah, mau tak nak ke skolah agaknya. hehehe.

Well, aku harap skit sebanyak coretan ni dapatla bagi panduan @ guideline untuk sapa2 yang nak ikut jejak langkah aku ni. hehehe. Tips mahai tu. setaon compile :-p Kalau nak pape, silalah komen. Nanti free aku gebang lagik. Nak sambung masak anta bekal ke skolah Hazim (^_^) (*itu ayat draft hari apa ntah... utk hari ni, nak sambung kemas rumah. yeay!)



Webbek: Kalau ikut hati, byk lg nak gebang. tapi simpan2la. x larat nak taip. huhu.

Friday Series #24.

Friday, March 07, 2014 Category : 0

Assalamualaikum w.b.t. 

Wiiii.. ni post aku yang pertama sebagai pengurus rumah tangga :) Panjang nak citer tp masa tak mengizinkan. nanti ek.. aku cuba jugak. in shaa Allah.

blog along25 kata-kata mutiara kata-kata hikmah petikan kata islamik islamic quote quotes tazkirah jumaat
Pic credit to MuslimMagnet
 

Webbek: Minggu yang hactic tapi jangan lupa selawat setiap masa. Masa isi minyak ke, masa tunggu orang ke, masa etc...

Powered by Blogger.