Chop!

Berkurun lama...

Monday, July 21, 2014 Category : 1

Assalamualaikum w.b.t. 

Hi peeps. uiiiiiiiiii... dahsyat sungguh aku ni. last bulan 4 update blog aku. nak buat guano wei.. i'm very the bizi la. huhu. time is so precious utk duduk depan notebook & update blog (see! kan mcm bz giler tu. huhu). Tapi akhir2 ni, mmg rindu tak leh di bendung. windu nak berblog. cuma kekangan skrg ni, aku xtau nak citer apa. smgt ada, tp bahan xde. caner tu? (*_*) huhu. 

Aku MESTI cuba jugak utk update blog. windu nak membebel wei... tak sama masa dulu & sekarang... apa2 hal pun, hidup di teruskan jua. (^_^)


blog alon25 kata-kata mutiara kata hikmah semalam sejarah hari ini esok masa depan kurma badam bersalut coklat 2014 kurma berinti badam kurma yusuf taiyoob
Pic credit to WeHeartIt.com


Webbek: back to work... ohh ya. alang2 ni kan, chocodates biz masih resume seperti biasa yea. hage ada naik skit dari tahun lepas. papehla mesej no saya yea 0123 929 056

Akulah Si Pengurus Rumah Tangga.

Friday, April 25, 2014 Category : 0

Assalamualaikum w.b.t.

Hi peeps. Kali ni dapat buat entry dgn penuh perasaan. huhu. Ni entry yg aku utang dari bulan lepas (actually nak masuk 2 bulan dah. huhu). Untuk yang masih belum tau, start dari bulan lepas aku dah melepaskan jawatan aku sebagai Software Engineer di salah sebuah syarikat ISP Malaysia. Aku kini bergelar Pengurus Rumah Tangga dan secara sambilan aku establishkan online biz aku. Baca betut2... Pengurus Rumah Tangga sambilan online biz. Bukan Pengurus Online Biz sambilan uruskan rumah tangga. Besar bezanya. huhu.

blogalong25 along25 along proposal benti keje berhenti keje cara-cara tips guideline panduan duduk rumah suri rumah tangga kertas kerja
Proposal untuk "Perdana Menteri" aku.

Walaupun berat untuk aku benti keje, tapi aku sedar inilah yg aku nak pursue. Aku aware, memang bukan mudah untuk Pursue The Happiness. Eceh. Lebih 1 dekad aku makan gaji di tempat yang sama, akhirnya datangla sindrom Ahad. Di mana ayat2 seperti "xnak keje", "saya nak benti", "kenapa kena keje" & yang seangkatan dengannya akan kuar dari mulut aku tepat setiap hari Ahad tanpa miss. nak dekat setaon jugak aku di diagnosis dengan sindrom ni. Sian MA kena menadah telinga dengar sindrom2 aku ni (#_#) Kalau anda rasa anda mempunyai sindrom2 seperti ini, sila berhati-hati & amik langkah berjaga-jaga secepat mungkin. Jangan lupa alert orang tersayang anda. Ahaks!

blogalong25 along25 along proposal benti keje berhenti keje cara-cara tips guideline panduan duduk rumah suri rumah tangga kertas kerja
Doa aku terjawab sudah.

Dalam tempoh setaon di landa sindrom Ahad, aku tengok balik transaksi keluar masuk wallet aku. Utang mana yg boleh di setelkan aku setel dengan saving aku. Orang kata lau kita nak ke mana2 esp ke Tanah Suci, elokla langsaikan utang kita dulu. Saving aku tu boleh di topup, tapi utang aku lau tak sempat langsai, adus... Utang PTPTN aku buat full settlement dpt disc 20%. Jimat beberapa bulan nyer bayaran la. Utang lain2 (mcm byk je utang. hahaha) mana yg dah habis pun aku tahan nafsu aku JANGAN TAMBAH UTANG. Then aku dengan MA praktis utk beberapa bulan - expenses dia cover sorang. Ala2 prototype bila dah aku benti gitu.


blogalong25 along25 along proposal benti keje berhenti keje cara-cara tips guideline panduan duduk rumah suri rumah tangga kertas kerja
My last day.
This is not good bye...
It's the end of a new beginning for me (^_^)


So, tiba masanya untuk aku pergi. Walaupun sedih tapi aku rasa hepi. Sedih meninggalkan colleagues yg aku anggap sebagai mak (serius, muda seton je dari mak aku), kakak2, adik2 dan kawan2 yg tak dapat kat mana2. Bukan senang orang nak trima kita seadanya. Cuba renung balik.. dengan emonya, dengan suara speakernya. Lau tempat lain, ada orang kisah? x layanla ko minah.. heheheh. Yang buat hepi lak, bila balik dari keje last day tu, aku rasa mcm sungguh lega! relief giller. memang trasa ringan bahu aku ni. Bak kata pepatah, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. paham2la ek. walaupun keje aku ni bukan keje angkat batu konkrit ke apa ke.

Aku bagi diri aku sebulan untuk adjust masa aku kat rumah dgn aktiviti2 yang sudah di angan2kan. Tapi lepas sebulan, aku masih belum boleh adjust lagik. Maklumle, masa buat time table bila dah benti, x sangka rezki Give Gifts masuk mencurah2. Lau bizi tu good signlaaa kiranya but so far so good. I'm catching up pcs by pcs (^_^) Rutin lebih 10 tahun, tetiba nak catch up dalam sebulan, agak2la minah ni akn. hehehe.

To view my biz progress leh tengok IG HazieHalim atau FB Give Gifts. (^_^) Again, pada yg mendoakan untuk aku & banyak bagi sokongan pada Give Gifts, trima kasih banyak2 aku ucapkan. Hanya Allah saja yang dapat membalasnya. Hazim & Hafiy pun suspek jeee masa aku dah benti. Apsal sempoi sangat mama diorg ni pg2 kan. hehehe. aku bgtau pasal new carier aku tapi aku tekankan SOHO. lau ckp duk rumah, mau tak nak ke skolah agaknya. hehehe.

Well, aku harap skit sebanyak coretan ni dapatla bagi panduan @ guideline untuk sapa2 yang nak ikut jejak langkah aku ni. hehehe. Tips mahai tu. setaon compile :-p Kalau nak pape, silalah komen. Nanti free aku gebang lagik. Nak sambung masak anta bekal ke skolah Hazim (^_^) (*itu ayat draft hari apa ntah... utk hari ni, nak sambung kemas rumah. yeay!)



Webbek: Kalau ikut hati, byk lg nak gebang. tapi simpan2la. x larat nak taip. huhu.

Friday Series #24.

Friday, March 07, 2014 Category : 0

Assalamualaikum w.b.t. 

Wiiii.. ni post aku yang pertama sebagai pengurus rumah tangga :) Panjang nak citer tp masa tak mengizinkan. nanti ek.. aku cuba jugak. in shaa Allah.

blog along25 kata-kata mutiara kata-kata hikmah petikan kata islamik islamic quote quotes tazkirah jumaat
Pic credit to MuslimMagnet
 

Webbek: Minggu yang hactic tapi jangan lupa selawat setiap masa. Masa isi minyak ke, masa tunggu orang ke, masa etc...

Friday Series #23.

Friday, February 07, 2014 Category : 0

Assalamualaikum w.b.t. 

Salam Jumaat semua :) Doa yang sangat aku perlukan ketika ini (^_^)

blog along25 kata-kata mutiara kata-kata hikmah  quotes of the day doa mudahkan kerja tugas keje
Amin.
Credit to MuslimMagnet


Webbek: The price of success is hard work, dedication to the job at hand, and the determination that whether we win or lose, we have applied the best or ourselves to the task at hand. ~Vince Lombardi.

Project Life MH@2014 | Week 3.

Thursday, February 06, 2014 Category : , , 0

Assalamualaikum w.b.t. 

Yoyoyo! Sambung lagik minggu 3. Tengah naik minyak ni. huhu.

blog along25 project life 2014 malaysia art craft diari mingguan diari bergambar
Week 3

Minggu ni, kita ada sambutan Maulud Nabi dan Thaipusam. Syiok woooo!

blog along25 project life 2014 malaysia art craft diari mingguan diari bergambar


Minggu Thaipusam tu cuti 3 hari. So, kitorg balik kampung. Depa ni, dpt balik kampung memang sonok la. Jadik cucu atok sungguh. Atok pergi jamxxx pun dok tunggu. Takut xdapat naik motor. Helmet tu mmg kitorg beli utk diorg. Al-maklumla, safety first. hehehe. Lau dalam kg xpela. Tapi lau luar dr kampung, silalah sarung itu helmet. Yang gambo bertiga tu, diorang amik gambo dengan anak sepupu aku (so apa pangkat diorg ek? 2 pupu ke? ke 2 pupu tu pangkat anak sepupu aku dgn aku? advise pls? huhu). Kebetulan ada kenduri nikah sepupu kitorg gak. Balik dr kenduri, lepakla kejap kat dataran. Decoration dot-dot tu, aku kutip dari puncher aku. Button biru tu yang tulis "Happy" beli kat Daiso. Dia jenis berkaki. Sesuai untuk craft.

blog along25 project life 2014 malaysia art craft diari mingguan diari bergambar

Another birthday celebration for Jan - Pak Long & Mak Njang. Rainbow kek Pak Long baked by truly yours. (^_^). Tema motor utk kaki motor. Utk Mak Njang, sebab Marissa suka owl, aku pun letak laaa gamba owl. huhu. Yang bawha ni, gambo kitorg lepas blk dr kenduri sepupu aku tu. Bukan senang nak kumpul ramai2 macam ni. Makcik2 aku pun ada skali kat meja tu. Cuma sebab diorang tak segebus kami, makanya tak nampak muka makcik2 aku. ahaks! Lace putih tu aku beli kat Daiso, button lak aku beli online dari Button Planet. As usual, smua printed image credit pada Mr. Google k.


Webbek: Family is not an important thing. It's everything. ~Michael J. Fox.

Powered by Blogger.