I'm a cheezy crazy

/
3 Comments
Assalamualaikum w.b.t.

yup..bila baca title tu, mmg betut...that's me :)

ari tu ada beli serbuk cheese jalapeno dr jaja. katanyee sedap & rasa sejibik cam cheezy wedges kfc. huhu.. sebagai antu cheese, wajiblaa rasa kan. lg pun cam meriah jeeee lau buat sendirik tu..leh letak byk2 cheese dia.

jadik, smlm bereksperimen laaaa dgn cheezy wedges HFL. hehehhehee. hepi tengok :)

1. mula2 cuci potato bersih2 - jgn buang kulit. pastu ptg bentuk wedges. rebus sparuh masak.
note: aku guna 3 bijik utk family aku.


2. salut wedges dgn serbuk black pepper (saya tumbuk jee bijik black pepper - xde serbuk kat umah. heheh), serbuk kari, garam.
note: qtty untuk smua bhn2 niii mcm kita guna garam & kunyit utk goreng ayam/ikan. aku pun tak brani nak letak byk2, takut pedas, nanti tak laku lak kat hazim. so, outcome rasa dia tuu just nice la utk budak2. lau utk org tua leh lebihkan qtty dia lau nak. bg perasa lg. terpulang laa kat kome smua.


3. pukul 1 bijik telur & gaulkan kat wedges tu.

4. tabur tepung beras (aku pki tepung gandum sbb tepung beras xde..layan jeee. tepung beras bg lg rangup tp smlm rangup gak. heheheh), serbuk black pepper, serbuk kari, garam, jintan manis, jintan putih kat wedges yg dah salut tepung.


5. goreng

6. kacau serbuk cheese jalapeno dgn air panas.
note: nisbah cheese: air panas = 1:1. nak sng kacau dgn pemukul telur. mmg tak berbijik langsung. laaaawaa. hehehhe.


7. hias kat wedges goreng
note: ada org letak dgn mayo tp aku tak letak. smlm aku cicah jeee dgn mayo nak try. pd aku, bila letak mayo cam dah kurang ummph cheese dia. lidah aku lg suker mkn dgn cheese saja. lau ada cheese putih tuuuu lg sedap. huk2....tp ni pun mmg dah okek. puas ati. aku nyer jalapeno niii cam pekat skit, tp boleh laa...boleh laa... lau cair skit best gak - sebabnye tka ikut nisbah tu dgn betut :-p hehehehehhe



ari tu dah pki gak serbuk ni utk buat mac & cheese kenny rogers tu. hehehe...rasa dia okek gak. hazim sukerrrr :)


frog: 1 of my food dream is to taste all kind of cheeseeee...


You may also like

3 comments:

.anisZ. said...

Terbayekk... siap kasik resepi pulak skrg.. nk lawan blog DTS ke?
Pagi2 aku dh kena bukak blog HFL la skrg nihhhhhh...

fuza said...

mmg kaler lain2 ke cheese tu...buat mac&cheese jd kaler kuning lak...wedges jd kaler oren2 sket...

Along said...

anisz: mana leh lawan dts. sifu tahap langit 88 tu. hehehehe..aku ni tingkat 1 pun tak lepas.

fuza: ada 2 sebab yg aku leh ckp -
1. mac n cheese = aku buat cair, cheezy wedges = pekat lak.
2. sila consider jenis kamera yg di guna. hehehehee

Powered by Blogger.

Contact Us

Name

Email *

Message *

Orang Kampung Saya

Mother Earth Lovers

Chocodates Supplier

Chocodates Supplier
Click picture to get the chocolatey taste (^_^)

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Chop!

Popular Posts