My Kitchen Wishlist

/
2 Comments
Assalamualaikum w.b.t.

haii...dah lama tak update blog lepas insiden banjir ari tu. ni nak habaq kat kome 1 rahsia yang tak berapa rahsia laaa untuk budak2 opis aku. huk2...setiap tahun lepas bulan poce, aku akan buat wishlist tempat2 yang nak di makan. lepas gian laa konon2nya.

well, it's not that wishlist i wish to update here...no no noooooo... :-p it's a waaaaay too long list for this short update. hehehehe

apa yang aku nak update ni still wishlist gak. but my kitchen wishlist. huk2...

dulu barang2 niii aku tak rasa pun ada keperluan lagik..but now, i want it sooo much but not that badly (i lied. well, maybe few items la. hehehe).

jom, lets check me out! ehhh...lets check it out (tiru iklan digi lisa surihani. jangan marah aaaa)

1. pressure cooker
teringin nak buat sup tulang guna periuk ni. keeejap jee dah siap. huk2...tengok pressure cooker skrg ke main canggih. leh masak kek laa, nasi laa..etc...but for 1st timer cam aku, maybe carik yg tradisional nyer kot cam gamba ni.

2. microwave
sebagai pencinta alam (love mother earth laa katakan), aku memang pangkah item ni. lau nak re-heat tu aku guna steamer (nama canggih) tapi sebenarnya kukus biasa tu je. hehehehe. yang buat aku nak benda ni sekarang ni sebab rasa cam cepat skit nak reheat makanan tu kan. huk2..but still 50-50 sbenarnyaa...
3. food processor
haa...ni pengaruh masterchef australia. dengan benda ni smua resepi leh buat. function yang aku aim adalah function buat doh. aku ni lau kuih @ resepi yang melibatkan doh, memang gua failed! tak suker buat...walaupun suker makan. hehehehe. tgk diorg buat doh tu, kejap jee... from my reading, bila buat guna fp ni doh lagik elok sebab yeast die preserve la. lau uli tangan 100% boleh gak tapi kena cepat (i'm not expert...yet. hehehe) sebab heat kat tangan akan transfer ke doh & mula aktifkan yeast sbelum masanyaa (mcm pengulas kartun yakitate japan laa pulak :-p). slain doh, byk lg function2 dia yang aku suker...pengganti sagat laa jugak benda ni.

4. hand blender/hand food processor
yang ni lebih kurang mcm item no. 3 tapi dia leh guna kat mana2 je..dalam bekas dia leh, dalam periuk panas2 tu puuuuuun boleh. that's y i like! beside i'm dying to do 1 recipe using this item but the recipe quite costly...kena buat untuk ramai baru berbaloi baloi.
well, itu my kitchen wishlist masa mood malas..lau mood rajin lipat & simpan rapi wishlist ni. sebab pikir2 smua tu leh buat manual...memang boleh but question is, do i have all the time to do that? kuang kuang kuang...

frog: sgala2nyaaaaa machine...human jangan jadik damoks cam wall-e udahhhh...reminder for me. heheeehhehe


You may also like

2 comments:

.anisZ. said...

hi hi hi... nk suh kawen, x leh dah.. tunggu Zam fulfill ko punye wishlist ni laa :D

M1ss F0r3st said...

anisz: itu laa pasai..nak buat lagu mana...tp pikir2, item no. 4 aku dah ptg pasai blender philips aku pun leh buat gak..baru sedar. huk2...

Powered by Blogger.

Contact Us

Name

Email *

Message *

Orang Kampung Saya

Mother Earth Lovers

Chocodates Supplier

Chocodates Supplier
Click picture to get the chocolatey taste (^_^)

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Chop!

Popular Posts