Udon di Pagar Bintang

/
2 Comments
Assalamualaikum w.b.t.

salam jumaat semua! ari jumaat ni ari raya untuk kita smua ;) sejak hazim dah skolah ni, ari jumaat aku insap skit. lau dulu pakai seringkas mungkin, tapi sekarang ari jumaat nak pakai baju kurung. kalau tak hazim membebel, "napa mama tak pakai baju melayu?". sebab dia pun ari jumaat pakai baju melayu lengkap bersongkok + samping. nanti nak carik capal untuk dia lak.

ingat tak, aku ada update pasai 1st time aku ke restoran ss2 murni (sila klik). aku order udon yang aku suka bangat tu. huhu. kemarin aku jumpa udon ni kat cold staorage. asalnya masuk situ nak beli buah. skali nampak udon. gua rembat trus. jadik, ni cubaan aku masak mee udon.

telur star. goreng guna mold yang jual kat daiso ;). beli lama dah tapi baru sekarang rajin guna. huhu. thx julia ;)
ni bahan2nyer yang aku agak2 masa dok tenung mee udon tu. aku rasa menjadik pasal MA cakap sedap. huk2. cuma dari segi rupa agak pale sebab tak de kicap pekat.

2 bijik bawang putih
 *tumbuk kasar sebab aku suker tekstur dia. lau tak, tumbuk halus la.
sos tiram
kicap pekat
 *aku xde. aku guna kicap biasa je.
chili flakes @ lada kering
 *aku tak guna sebab masak untuk budak2 tapi ganti dengan lada sulah.
udang
fishball
sayur-sayuran
 *aku guna carrot, cauli flower, kobis
hiasan - timun, cheese, telur


cara2:

1. panaskan minyak. masukkan udang & fishball - 10 saat.
2. masukkan bawang putih. goreng bagi garing. *kalau guna chili flakes, masukkan waktu ni.
3. masukkan sos tiram & kicap pekat (kicap biasa)
4. bagi masak skit sos tu, masukkan sayur2
5. bila dah mendidih sos, masukkan mee udon. mee udon ni kita lerai masa goreng tu. ikut instuction kat paket dia
6. dah masak, leh angkat. dalam 3-5 minit.
7. deco & sedia untuk di santap.

part deco2 ni, aku dapat ilham dari juliahoneyshakes. dia rajin deco makanan anak dia. julia, ari tu try deco nasi goreng lion, tp deco sangatlaa tak lawa. jadik, tiada gambar untuk itu. hehehe. ni cubaan ke-2 saya lak. okek tak? memang sangat amatur berbanding deco julia. tapi takpe, mama lagi semangat nak asah bakat mama sebab budak2 tengok deco amatur ni pun, brebut nak makan. hehehe...

carrot di potong bentuk pokok. cheese & timun bentuk star.


webbek: Aim for the moon. If you miss, you may hit a star.  - W. Clement Stone.


You may also like

2 comments:

J u l i a 。.゜✿ said...

wahaaaaa jadi dah tuuuuu =D good job mama ! anak anak seronok makan, kita pun happy kan ?

ok ok nanti boleh cuba buat burger teddy bear pula untuk mereka. mesti menjerit kesukaan =D

malam semalam ju pun masak udon untuk anak ju. tapi ju buat udon soup. lepas tu side dish ada sosej bentuk octopus. tapi tak sempat ambik gambar.. hafiy dah ngap dulu. takpalah, lain kali will share the idea with you.

along nanti google bento box ataupun charaben/kyaraben. boleh dapat ilham dari gambar2 tu. =)

keep it up ! muah !

M1ss F0r3st said...

Hi Julia.
thanks sebab sudi bagi tips! really appreciate it. memang betutla..dalam ati ada taman jee bila tengok diorang makan.

insya-Allah, leh buat burger tu lak.

udon sup + octopus. memang best tu. itu tanda kena buat lagik. hehehe.

saya mesti nak cuba & cuba lagik - sebab tangan tak berapa seni. hehe. tapi usaha gigih punyer.

thanks ya!

Powered by Blogger.

Contact Us

Name

Email *

Message *

Orang Kampung Saya

Mother Earth Lovers

Chocodates Supplier

Chocodates Supplier
Click picture to get the chocolatey taste (^_^)

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Chop!

Popular Posts