Food Deco #2.

/
2 Comments
Assalamualaikum w.b.t.

hi there. sebenarnya chek tak sabaq nak update entry ni...nak update semalam tapi bagi laluan pada Hot Air Balloon Putrajaya dulu.

macam yang aku dah war-warkan sbelum ni, aku dapat ilham dari JuliaHoneyShakes untuk mendeco makanan hero2 aku esp utk Hafiy. baru buat 1-2x, tapi minggu lepas memang all out lah (konon-kononnya la). hehehe.

antara yang aku aware bila aku deco makanan diorang:
  1. aku yang semangat nak makan :-p
  2. masa mendeko lagi lama dari masa masak (al-maklumla..amatur). tapi puas ati dengan result yang amatur ni. huhu
  3. hazim & hafiy, tengok mood. kadang-kadang excited, kadang-kadang cam endah tak endah. mencabo mama dia betut.
jadik, enjoyla antara food deco yang aku dapat buat untuk hero-hero aku minggu lepas.

Jumaat (Dinner):


1. Nasi goreng lion
Menu: nasi digoreng dengan tumisan garlic & butter. letak pepper + carrot + parmesan cheese. walla! sedap sei. thanks julia for the recipe.
Deco: telur dadar untuk buat kepala dia. cheese untuk rambut (maaf, tailor tak bertauliah, cam tu hasilnya).seaweed untuk mata & mulut (ni pun tak bertauliah. a BIG space for improvement).
Side Dish: squid sausage. cheese for eyes, seaweed for the neck. huhu. not forget, apple. 1st time buat tu tau...yang apple tu memang gua puji diri sendirikla. huhu..

Saturday (Breakfast):


1. Froggy Omelette
Menu: omelette letak grated carrot + parmesan cheese + pepper. sangat lemak berkrim sebab letak parmesan cheese banyak. terbaeeeeeeek.
Deco: zucchini, cheese & seaweed for eyes.
Side Dish: bread, strawberry & orange juice.

Sunday (Breakfast):



1. Noodle in the Farm
Menu: fried mee.
Deco: flower sausage, lettuce head, tomato cherry, chicks (quail egg for body, carrot for comb & beak, habbatussauda for eyes. i found it is a perfect shape for eyes. ease my work in another word :-p)
Note: mencabar sei nak bagi hafiy makan. dia nak makan telur puyuh tapi nak yang lain. dia sayang nak makan baby chicken tu. terkedu aku. tak sangka lak leh dapat reaksi cam tu. aku expect dia nak makan beria. huk2.

Sunday (Appetizer):


1. Flowery Fruits
Menu: orange, dragon fruit & strawberry.

itu laa dia projek aku minggu lepas. Alhamdulillah. masih dalam learning process untuk mengembangkan bakat & nak carik tools yang boleh membantu dalam projek ni. minggu ni ada projek jugak...tapi tunggguuuu..sukses @ tak, aku tetap update. huk2...

till then, happy reading ;)

Related Post: Food Deco #1: Udon Mee


Webbek: We don't get fat because we overeat; we overeat because we're getting fat. - Gary Taubes


You may also like

2 comments:

J u l i a 。.゜✿ said...

Good job dear ! practice makes perfect. lama lama makin neat lah semua deco tu. u shud get yourself some nori punchers. cari kat nst.my atau bentocraft.com k. =) kat ebay lagi murah, cuma postage tu lah sampai seminggu dua nak sampai malaysia.

along, instead of guna habbatusauda, along boleh guna black sesame seeds juga. boleh jadi mata or punch nori jadi circle shape, lepas tu susun black sesame tiga biji di atas, jadi lah mata bulat with eyelashes. =)

ju pun amatur juga ni, tiap hari mengasah bakat. goodluck & happy cooking ! =)

M1ss F0r3st said...

Julia: wow! again, thanks for the tips. u r great! tu le..bila bab deco tiny parts, memang along kantoi. tu yang pki potong/gunting sesuker ati. tapi nanti akan di carik nori puncher tu ;)

thanks again & happy kyaraben :)

Powered by Blogger.

Contact Us

Name

Email *

Message *

Orang Kampung Saya

Mother Earth Lovers

Chocodates Supplier

Chocodates Supplier
Click picture to get the chocolatey taste (^_^)

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Chop!

Popular Posts