Balik Kampung, Eeeeepisod 2 - Langkawi Hari Kedua.

/
0 Comments
Assalamualaikum w.b.t.

Untuk lebih memahami jalan cerita, sila klik pre-requisite post :)
Balik Kampung, Episod 1.
Langkawi Hari Pertama.
 
skybridge view from the top. time: 2pm++ barulaaa kabus nak start hilang.
Hari Ke-2, Rabu:

Pagi-pagi lagik Hafiy dah bangun. aku dengan dia pun amik angin kat pantai. tak sampai hati nak sambung tido bila bunyi ombak menjadi halwa telinga di pagi hari. eeceh! waktu pagi sangat obvious lengang gillller. aman skit. kaum-kaum lain sibok waktu petang & malam agaknya. lepas tu, cam biasa la...acara mandi manda. hero-hero besar pun dah bangun.

muka bangun pagi...
captured by: Tuan Punya Mata. "...dari kerana mata..."
lepas tu siap-siap pi Cable Car! plan nak pi awal, tapi lau hari rabu operation time start kul 12pm. tapi takpe..peluang untuk mandi manda (^_^) sbelum naik cable car, kami makan dulu kat The Loaf, Perdana Quay. dekat je dengan cable car. 1 way. looser Battle of the Sexes yang blanjer. yay! don't ask apa komen aku...untuk orang yang pro The Loaf, smuanya enak-enak aja...gula jawa pun rasa cokelat...hehehe. Cube 60 is a MUST! tapi frust skit sebab apa yg ada kat pavi, takde kat sini. sedey..gua dah aim nak soba + beef tu (*_*)
akhirnya dapat gak jejakkan kaki ke sini. kedai pertama tau...
view luar kedai. macam2 jenis kedai ada di sini.
berderet yacht kat sini...sapa punyerlaa agaknya. yacht no. 3 dari kanan, open untuk public with a little fees.
call me whatever you want...i fall in love each time i come to The Loaf.
can you smell what the rock is cooking?
appetizer. atas kanan - black beauty. feveret Hazim.
soup brocoli + apa ntah in the bread cup. asparagus terkulai layu redha menjadi mangsa...
menu MA: tak ingat nama menu but it's a chicken stuff with cheese (yummy), asparagus (again) & gravy.
menu gua: olio mushroom pasta. tak tau mana satu yang menyelerakan...roti @ pasta. huhu.
Dessert: Tiramisu. MA amik set ayam tadi dapat coffee/tea & dessert ni. RM40 ++
bila hazim & hafiy dah restless, umpan dengan hp. huhu...budak2 sekarang mana makan umpan jajan :-p
setelah perut dah berisi bekalan yang secukupnya, kami pun meneruskan langkah ke cable car. syukur. kaunter tiket free q gak - peak season nak beli tiket pun kena beratur. tapi untuk naik cable car, beratur gak. mujur dia nyer queue nyer cepat. pendakian setinggi 1700m ke Gunung Machincang merupakan satu travel yang sangat berbaloi. melalui cable car, kita dapat menghayati keindahan alam dalam view 360 degrees.

sampai pun kat Geopark. masuk je taman ni, trasa cam berada di tempat lain sebab reka bentuk bangunan nyer berpengaruh...hmm..apa ntah..cam bandar koboi moden pun ada. tapi nice...
perjalanan pun bermula menuju ke puncak (hep! bukan AF tu) tapi puncak Gunung Machincang).
Telaga 7.
nak sampai dah...dari kaki gunung ke puncak, ada 2 pit stop. kalau straight je sampai atas skali, lebih kurang 15 minit je. lau daki 15 jam belum tentu sampai...
tak sabar nak rasa kabus...
betapa indahnya alam ciptaan Tuhan. sampai kat atas, masih berkabus walaupun masa sudah masuk tengah hari rembang. sejuk? sudah pasti & tiada masalah untuk hero2 aku. diorang memang suker sejuk2 ni. pastu mama dia lagi sejuk sebab berpeluh dukung diorang. huk2. sedar tak sedar 2 jam habis kat atas tu. dengan kepanjangan 125m, skybridge di sini is the world’s longest curve suspension bridge. kita jadik khayal tengok panorama dia (ahha! sebab tu nama dia panorama..sesuwaiiii).
pose tetap pose...bila tengok track & pokok2 dia, teringat Gunung Kinabalu. bila laa leh bawak budak2 ni pi sana lak. jenuh training tu...pergi dukung adik, balik dukung abang..itu pun berat badan naik. apa daaa...
Alhamdulillah. sampai pun...pose!
kalau gambar kami ber-3, maknanya Hazim laa cameraman nyer. sampai ada minah saleh dok ricky2 hazim amik gambo & tanya "is it a baby camera?"...nooooo minah, nooo...
nice kabus. credit to Hazim
tips untuk korang:
  1. make sure makan kenyang before naik cable car. kalau tak, lepak... 
  2. harga lak, utk warganegara Malaysia (MYKAD & MYKID), will enjoy 50% for the ticket price. Price after discount = RM15 - adult, RM10 - kid. 
  3. masa kat entrance, make sure sengih & pose elok-elok sebab diorang amik gambo. lau nak beli sebagai souvenir la kan..RM30 untuk gambo. pastu adala bundle dengan benda2 lain. snow globe, etc. aku amik gambo je...
turun dari cable car, trus ke bandar kuah. tak lain & tak bukan, shoooppping! memandangkan aku tak jumpa design corelle @ pape brand yang berkenan di hati, aku decide untuk amik set vision 3 bradik (yg 0.8L - 2. something litre) dan harganya RM199. wow! murah bangat tu. kan? pastu angkat 1 set yang murah RM50. keluaran HIG. lau kat Idaman Suri ada set utk 6 orang, RM80. but again, design is my biggest issue. yang aku beli ni pun, beli sebab nak bagi ada gak. huk2. ini pun berperang nak dapatkan tau tak..

setel smua, barulaaaa badan trasa lepak. hehe. kitorang pun balik. sampai chalet kul 6 lebih, siap2 untuk dinner lak. kali ni dinner kat Restoran Hj. Jelani. dekat gak tapi kena drive. sori, takde gambo untuk aktiviti ni...yang kitorang paling suker kat sini dianyer sayur masak oyster sauce..sedap sei! rasa oyster sauce dia tu cam rasa Marmite Yeast Extract. pekerja pun ramah2 belaka. hazim & hafiy sronok ligan kucing. makan pun selera.

tido malam ni tak rasa pape..penat weii...


Webbek: A traveler without observation is a bird without wings. ~Moslih Eddin Saadi


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.

Contact Us

Name

Email *

Message *

Orang Kampung Saya

Mother Earth Lovers

Blog Archive

Chocodates Supplier

Chocodates Supplier
Click picture to get the chocolatey taste (^_^)

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Chop!

Popular Posts