Chop!

> | | > Taman Saujana Hijau, Presint 11, Putrajaya.

Taman Saujana Hijau, Presint 11, Putrajaya.

Posted on Tuesday, November 27, 2012 | 4 Comments

Assalamualaikum w.b.t.

taman saujana hijau, presint11, putrajaya, basikal
My heroes @Taman Saujana Hijau, Presint 11, Putrajaya.

Hi smua. Semangat lak nak update blog minggu ni (`_`) Kami satu family ada matlamat jangka panjang untuk kategori jalan-jalan. As summarize:

Matlamat: Menjelajah semua taman-taman awam di Putrajaya.

Bila: Hujung minggu @ cuti umum.

Kebaikan

  1. Sihat untuk tubuh badan. Pembakaran kalori berlaku tanpa stress. Happy2 pun boleh berpeluh-peluh esp lau dukung si hero kecik;
  2. Sesuai sebagai pra-adventure untuk hero2 kecik aku (nak tawan Broga Hill dengan hero2 aku);
  3. Matlamat yang tiada expired date. Ikut kelapangan kami;
  4. Budget save punya program;
Kekurangan: NONE (mak pak dia sakit sendi tak di kira sebagai kekurangan program. itu adalah kekurangan kalsium mak pak dia. huhu)

Taman awam yang sudah di jelajahi:
Taman Putra Perdana



taman putra perdana, putrajaya, along25
Pic credit Mr. Goo
Terletak kat atas bukit round about Putrajaya, depan Shangri La Hotel. Ada macam-macam taman kat sini. Ada taman herba - tanam pokok-pokok herba, taman granite (tak ingat apa nama dia wei) tapi kat sini macam2 bentuk batu ada. Lau dari main entrance macam gambar di atas, kita leh nampak view Putrajaya dari situ. Ada teropong tapi masa pi tu, tak sure function ke idak.

Kat sini, taman dia luas. Birthday Hazim ala2 taman di buat kat sini. memang best. now tapak ni dah jadik playground. tapi still ada ruang kosong. 1 persamaan taman-taman baru kat Putrajaya, lau pagi2 pi jalan mesti ada ulat bulu banyak bertrabur atas jalan. so, careful yea. nama pun taman baru. lama-lama dah takde. wonder what is the impact...

Taman Wetland



wetland putrajaya, along25
Pic credit Mr. Goo
Sini memang berpeluh. aku nasihatkan lau pi sini, pakai sports attire k. sebaik kitorg pakai. memang luas. Taman Wetland ni besar sbenarnya. Masuk dari main entrance macam gambo di atas, kita leh park dan merentas desa kat kawasan situ. Leh nampak flamingo pool, ikan, etc.

Lepas tu, naik keta pi Padang Semarak. puas ati kawasan ni sei. memang luas lepaskan diorang bergolek-golek, berlari-lari, buatla pape yang diorang suker. Padang Semarak ni ala-ala mini stadium. leh buat wedding kat sini tau ;) ada camp site jugak. seronok la.

lepas tu, ada wetland yang betut2 tepi tasik tu kan. situ ramai orang pancing (tak tau boleh ke tak sbenarnya). tapi ikan memang jinak2. bawakla roti yang dah kulat tu ke sini. rapat ke gigi air, leh bagi ikan makan dari tangan. hero2 saya, bukan bagi ikan makan, tapi halau ikan adalah. susah skit nak control hero2 saya kat sini. habis basah diorang. kena careful lau bawak budak kecik.

Taman Selatan
ni taman cabaran. dekat dengan Presint 20 AKA tanah perkuburan pelbagai agama di sini. lau ada orang nak tumpang ke P20, hati2 yea. hu hu hu... tapi macam tak berapa sesuai untuk hero2 kecik saya. sebab masih kecik (0_o)

Taman Saujana Hijau
ni dekat dengan Presint 11. penuh dengan pokok2 salem. trasa macam kat over the sea. actually, nama taman ni lau leh di ubah aku nak ubah jadik Bukit Saujana Hijau. sebab memang bukit wei. tonggek aku tarah bukit ni. hehehe. tapi memang sronok. taman ni, kami kena pi lagik sebab tak sempat nak habis tawaf.

enjoy la gambo yg tak seberapa ni yek. sori la yea, ada gambo kat Taman Saujana Hijau je. tak prepare nak citer pasla taman2 lain sbenarnya, jadik gambo pun ntah mana hala. dah bertahun2 nyer event. hehehe.


taman saujana hijau, presint11, putrajaya, basikal
hero2 seronok berbasikal, map (makacih Puan Anis) mak pak depa jenuh ligan. huhu

taman saujana hijau, presint11, putrajaya, basikal
sian hero kecik kena gigit nyamuk. darah manis agaknya. huhu
so, peringatan pada kome, sila bawa Vicks @ yang seangkatan dengannya

taman saujana hijau, presint11, putrajaya, basikal
lawakan view dia. ni tak sampai suku perjalanan tau.
sebab tu kena mai lagik untuk habis tawaf. oh ya, w/o the bicycle. hehe

taman saujana hijau, presint11, putrajaya, basikal
english style pagola. tempat utk R&R.

Related post: Taman Saujana Hijau kali ke-2.

Webbek: HAPPINESS [is] ONLY REAL WHEN SHARED. ~Jon Krakauer.

Comments:4

Ika Ika Faid said...

hampir 13 tahun stinggal kat putrajaya baru sedar putrajaya ada taman yg sumpah cantik!

aku along said...

Hi Ika Ika Faid,

thanks for stopping by :)
salam perkenalan.

memang lawa..mcm2 ada...byk lg taman2 kami tak hbs explore. BTW, ika duk presint brp? lau nak tgk lg, klik sini http://along25.blogspot.com/2012/12/bila-mak-abah-mai-sini.html

arigato!

de' Rimbun Emas said...

Assalamualaikum...
tumpang tanya kt tmn saujana hijau kt pagola tu bole ke wat bday party ank?

M1ss F0r3st said...

Hi De Rimbun Emas, sowi lambat reply. ari tu ada problem skit...

Pernah nampak orang lain buat kat pagola tu. tapi secara sederhana la. dgn family. kalau yg grand2 dgn caterer tu, saya tak pasti proses dia camner :)

dulu opis saya buat family day kat taman empangan depan PICC, kena buat surat pada PJC utk kebenaran sebab ada guna caterer & ramai...

harap dapat membantu :)

salam perkenalan.

p/s: harap2 bday nyer belum lepas lagik. hehehe

Powered by Blogger.