Jom berkebun (ada menyimpang ke lain jugak).

/
2 Comments
Assalamualaikum w.b.t.

Hi semua. cuti skolah ni, slain dari buat homework dengan hero2 aku tu, aku prepare gardening projek untuk diorang jugak. biar diorang jadik mother earth lover cam mama dia. eceh! Actually nak bagi diorang berkubang sikit dengan tanah.


aku harap dengan gardening ni scara tak langsung aku leh ajar Hazim sifat tanggungjawab. ye la, dah tanam pokok tu, pandai2la jaga kan. siram air, bubuh baja, etc. lagi 1, aku suker kalau diorang involve dalam "proses". biar dia tau setiap benda tu datang dari something & somewhere. biar otak dia pikir. ish tak reti la aku nak cakap. betut ke ni? korang paham tak? aku ni bukanla cikgu yang baek. huhu.

tapi bila korang dha buat cam tu, siap la. soklan bertubi-tubi. so, sila jawab dengan sabar & betul. kadang-kadang aku rasa jawapan aku panjang giller. tapi xpela. kita doa & harap dia paham. huhu. kalau dia tanya banyak, jangan marah. nanti sampai 1 tahap, dia tak nak tanya apa-apa dengan kita. camner nak kongsi problem? lagikla aku ni. takde adik beradik lelaki. tak reti nak handle masalah budak lelaki ni. but i think, certain things, it's best to leave it to their father. don't u think so?

cam pakar psikologi lak aku ni. hehehe. pape pun, aku harap korang pahamla point aku ni. melalut dari tajuk asal dah ni. tapi selalunya penceramah memang cam tu pun. citer 1 point, menyimpang ke lain. hehehe. kira ada ciri-ciri penceramah la ni ek (sahih dah. menyimpang lagik!).

sambung balik pasal gardening, aku beli biji benih dari Tanam Sendiri. ari tu sempat tanam pokok ketumbar & ulam raja. Slalunye aku tak beli benih-benih ni. amik kat mana-mana @ beli kat kedai, then tanam dari ubi/rhizome. tapi ada pokok yang aku tak sempat buat cam tu. so, beli je la benih tu.

masa tanam tu, ada jugak pokok-pokok aku yang lain yang berbunga. snap pics untuk share dengan korang. enjoy ya!


blog along25, along25, berkebun, gardening, aktiviti tabika, ulam raja, benih ulam raja, carbon footprint
Doala yea supaya pokok Hazim ni tumbuh sihat.
Orang kata tanam dari benih lambat skit nak kuar hasil.
Takpe, dapat tanam sifat sabar tu. huhu.

blog along25, along25, berkebun, gardening, aktiviti tabika, limau kasturi, bunga limau kasturi, pokok limau kasturi, carbon footprint
Buah limau kasturi.
Alhamdulillah banyak berbunga & banyak jugak ulat-ulat nak menumpang membesar.
Bila citer kat Hazim pasal pokok ni, dia nyer conclusion "tak sabar nak syampo dengan buah limau mama".

blog along25, along25, berkebun, gardening, aktiviti tabika, pokok aloe vera, lidah buaya, bunga aloe vara, bunga lidah buaya, percik minyak, carbon footprint
Bunga lidah buaya @ Aloe Vara.
Serius wei, 1st time aku tengok bunga dia
walaupun pokok ni mak aku ada tanam gak masa kecik2 dulu.
Ni antara pokok terawal yang aku tanam masa pindah rumah.
Maklumle selalu percik2 minyak. huhu.

blog along25, along25, berkebun, gardening, aktiviti tabika, bunga daun kari, pokok kari, carbon footprint
Bunga daun kari.
Comei kan bunga dia.
Tak sangka daun yang bagi rasa kari tu, ada bunga yang comei.
motif ayat di atas? huhu.

Lagi 1, aku nak korang semua aware dengan carbon footprint. Nanti aku citer pasal carbon footprint lau sempat, tapi lau semua orang leh amik small step pasai ni, it's a good start already. salah satu cara untuk reduce, dengan menanam pokok.
 

Webbek: Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago. ~Les Brown.


You may also like

2 comments:

azhariah zuber said...

umah aku xde pokok pun. bgs ko

aku along said...

hi azza...pokok dalam pasu leh la wei..tp biasala. ada yang menjadik, ada jugak yg tka menjadik sebab tak terjaga. huhu.

Powered by Blogger.

Contact Us

Name

Email *

Message *

Orang Kampung Saya

Mother Earth Lovers

Blog Archive

Chocodates Supplier

Chocodates Supplier
Click picture to get the chocolatey taste (^_^)

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Chop!

Popular Posts