Pear Cake, River Cottage.

/
4 Comments
Assalamualaikum w.b.t.

blog along25, along25, pear cake, river cottage, resepi kek sedap
sedap wei...

Hi peeps. ari ni nak share resepi Kek Pear (^_^) tengok River Cottage meleleh air liur tau. geram je tengok si Hugh ni. meroyan aku nak berkebun. huhu. dengan gigih pi beli buat pear & buat cake. make sure beli lebey yea. sambil aku kopek, sambil Hazim amik makan. huhu.

Resepi asal boleh klik sini. Yang ni aku dah adjust sebab takde bahan & ikut kesukaan aku. derhaka skiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit je.

yang ni resepi aku lak. lau ikut resepi asal guna lebih dari setengah buku butter (150gm). 1 butter 250gm. mana cukup adunan tu untuk aku. lagi pun, leceh laa nak pecah-pecah cam tu. jadik, aku guna trus sebuku butter & adjust sukatan lain accordingly. sebab tu sukatan aku tak sama dengan resepi asal.

Bahan-bahan:
  1. 250gm butter - room temperature;
  2. 150gm gula - tekak aku rasa cam manis tapi orang lain cakap sedang elok. aku kan tak kuat manis walaupun muka aku manis. hu hu hu;
  3. 3 bijik telur - guna greb b;
  4. 150gm self-raising flour;
  5. esen vanilla skit;
  6. 2 biji caramelised pear - size besar;

Cara-cara:
  1. untuk caramelised kan pear, buang kulit pear, belah 4 & buang biji;
  2. melted 25gm butter;
  3. masukkan pear;
  4. bagi pear bersalur butter, then masukkan gula. agak-agak bagi bersalut la orang cakap;
  5. balik-balikkan pear 2-3 kali, bagu tukar kaler - sebati dengan butter & gula;
  6. lepas tu boleh tutup api & set aside;
  7. putar butter bagi pucat;
  8. masukkan gula. putar lagik;
  9. masukkan esen vanila skit. putar;
  10. masukkan telur sebijik, putar kejap. masuk lagik sebijik, putar lagik. ulang sampai telur habis. jangan putar terlalu lama. nanti kek kering;
  11. lepas tu masukkan tepung. kacau dengan senduk kayu. sama macam telur gak, jangan kacau lama-lama;
  12. tuang adunan dalam loyang, susun pear kat atas & tuangkan semua saki baki caramel kat atas adunan;
  13. masuk oven dengan suhu 170C, 40-50 min. bila cucuk lidi/skewer & kuar bersih/licin, masak dah la tu;

sedap di makan masa warm...semalam kaki-kaki bear dah habis di makan.

blog along25, along25, pear cake, river cottage, resepi kek
sapa kata bear tak suker makan pear? huhu

okek peeps. layanz!



Webbek: It's such a waste when pear always been overshadow by his sibling - apple.


You may also like

4 comments:

.anisZ. said...

Yummeh.... sian pear, apple selalu over-rated... ha ha ha

aku along said...

soooo..bolehla kembang2kan pear pulak lepas ni. huhu..

zuuuuuuuhayr.....nak pear tak? gagagagaa...

.anisZ. said...

ha ha ha... harusssss kena g carik pear lps ni.. dia mmg dah pangkah apple keh keh keh

aku along said...

abah zuhayr, please take note ;)

Powered by Blogger.

Contact Us

Name

Email *

Message *

Orang Kampung Saya

Mother Earth Lovers

Blog Archive

Chocodates Supplier

Chocodates Supplier
Click picture to get the chocolatey taste (^_^)

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Chop!

Popular Posts