Wordlessly Wednesday.

/
6 Comments
Assalamualaikum w.b.t.
along25
Pic credit to Mr. Goo.
Hi smua. minggu lepas aku balik kutub utara sebab ada wedding sepupu. disebabkan jadual perjalanan tergendala skit, jadik kami lalu highway spenuhnya masa nak balik tu. tapi ni bukanla nak citer pasal wedding ataupun pasal highway...

aku nak citer pasal makanan kat tol yang aku rasa mahai tak bersebab. tak ingat kat R&R mana, tapi kitorang berhenti makan untuk brunch. silap tak amik gambo sebab cam takde mood tengok harga cam tu...


ari tu aku kena RM17 untuk 2 pinggan nasi goreng. nasi goreng lambak tu. bukannya nasi goreng kampung ke, nasi goreng USA ke, nasi goreng pattaya ke. aku congak2, maybe 1 pinggan RM9 (nasi goreng lambak + ayam goreng + telur goreng), 1 pinggan lagi RM8 (nasi goreng lambak + ayam goreng). berapa ringgitkah harga ayam goreng di R&R? aku memang tak puas ati sebab nilai yang aku dapat tak setimpal dengan apa yang aku bayar.


Aku tau kat R&R memang selesa tapi kalau dah peak season, takdelah selesa mana. nak cari parking beratur, belum tentu leh trus masuk toilet - kena bratur lagik. carik tempat duduk kosong untuk makan. Aku paham & aku terima keadaan ni seadanya. 


Tapi kalau melibatkan pricing ni, wa memang sensitip skit. Lau berbaloi, wa tak kisah beb! kalau makan kat jalan dalam, RM17 tu puas makan. contoh Nasi Lemak Slim River - walaupun hanya untuk breakfast tapi macam-macam dapat dengan RM20 untuk 5 adults + 2 kids.

Sebab tu lau balik kutub utara, kitorang banyak ikut jalan dalam. Slain dari MA yang mudah mengantox drive kat highway, faktor F&B adalah tarikan utama. hehehe. Bayangkan, lau aku gerak awal pagi, leh breakfast kat Slim River, lunch kat Stadium Alor Star, high tea di Jo Cendol Pulut. kalau gerak lambat, leh dapat pau Yik Mun untuk tea break pagi. Pernah jugak berhenti kat tempat2 lain, & so far tak mengecewakan. happy gua! takdelah aku buat post membebel ni kan. Yang aku dapat rumuskan, ada beza antara peniaga makanan yang memang nak bagi orang makan & peniaga makanan yang nak untung semata.

mungkin orang lain tak kisah, tapi aku kisah sebab ni duit aku. lau kat negara matahari terbit, gambar menu tu sama sebijik cam apa yang kita dapat. bukan untuk hiasan semata. Purchasing power di Malaysia sangat rendah. Kalaulah semangat kekitaan kuat, aku rasa purchasing power ni boleh ditingkatkan.


macam aku terkena kat satu kedai. order air barli, dapat air barli yang di buat dari jus barli dalam botol & w/o the barli. apakah? well, literally tak salah tapi never tot ada orang jual cam tu. kat kedai lak tu..bukan gerai. sampai sudah wa black list kedai tu.


Webbek: I never find sincerity offensive... so, be sincere. ~Christopher Meloni.


You may also like

6 comments:

~SaTo OrEo~ said...

patot ko sound je macik kedai tu weh..diorg mmg amek peluang cekik darah kat highway2 ni..huhuh..

p/s: mcm tak kena tajuk wordless wednesday ko tuh..terlebih words posting ni..eheheh..

aku along said...

betut tu lin..tp masa tu incik zam yang beli. aku masa tu mmg dah goyah skit sbb nak carik parkg susah, nak carik tmtp duduk pun susah..pasrah dah masa tu. skali dapat tau hage makanan, mcm kena hempap kren sei..

point last ko tu mmg betut pun..aku pun tak trasa wordlessly. wakakkakaka

.anisZ. said...

Kedai yg bleklist tu... smpai dh totop laaaa.... ko sumpah ke apa????

aku along said...

sesumpah punyer keje kot...huhu...

fuza said...

kedai dia sumpah tu dah jadi kedai kasut gamaknya...

aku along said...

seriously??? i guess it's not just me then...huhu..

Powered by Blogger.

Contact Us

Name

Email *

Message *

Orang Kampung Saya

Mother Earth Lovers

Blog Archive

Chocodates Supplier

Chocodates Supplier
Click picture to get the chocolatey taste (^_^)

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Chop!

Popular Posts