Hatiku di Taiping.

/
6 Comments
Assalamualaikum w.b.t. 

Hi peeps. aku kan excited sangat2 nak share post ni dengan kome. lau tengok tajuk sure leh tangkap pasal Taiping kan. Tapi citer Taiping ni xkan ada lau xde kenduri kat Nibong Tebal/Jawi.

Few weeks ago, kami attend wedding staff MA kat Nibong Tebal/Jawi. kena letak "/" sebab tak igt exact place. hehehe. Ingat nak pecahkan ikut hari tapi pikir2 biaq pi la. nanti kang ntah zaman bila lak aku nak update hari ke-2 tu. lagipun memang tak sabar sangat nak share dgn korang ni (yoyoahhh je. harap2 korang pun excited jugak la kan. huhu).

okekla. sebelum aku sambung citer Taiping, kita bagi can laa kat pengantin baru ni kan. korang nak tau tak, OTW kami nak ke sana tu ntah brp kali Hazim tinggal kenangan kat toilet highway. sian dia baru baik demam virus tu (muntah-muntah 2 ari, cirit 2 ari). mak dia yang nak kurus, dia pulak yang kurus. huk2. sampai tmpt pengantin nak lepas hajat lagik. singgah surau dulu. dah setel dengan pengantin, singgah lagik. kali ni dengan adik-adik dia skali lepas hajat (*_*)

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Homemade hadiah pengantin.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
yang best kitorg amik gambo je. tak register pun nak tulis pape kat sini. huhu.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Selamat Pengantin Baru :)

Okek. setel sudah part pengantin. Terima kasih yea. tanpa kenduri anda ntah bila kami nak jejak ke Taiping ni. ahaks! let's get started...(mcm berpoya-poya bebenooo). Dari tempat kenduri ke Taiping tak sampai 1 jam. Kami pilih pit stop kat Taiping sebab plan nak ke Kuala Kangsar & Ipoh sebab nak visit Tok Cik yang baru pas operation jatuh basikal. 

Menurut ahli ramalan kaji cuaca AKA MA, Bukit Larut ni antara tempat yang menerima taburan hujan paling tinggi di Malaysia tau. so, kedatangan kami di Taiping di sambut dengan hujan. Hujan rahmat walaupun dalam hati menangis sebab nak pekena ABC kat food court Balai Bomba Taiping before check-in.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Nampak awan mendung tu...
Bukit pun samar2 je.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Hujan lebat woooo!
Nangis je laa masa lalu food court ni.
Apa ada kat sini? Tunggguuuu!
Ada aku cakap aku give up? huk2

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Nak lawan mother nature takde gunanya.
Check-in la dulu.
Kami check-in kat Flemington Hotel thru asiarooms.com, RM158/nite.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Pemenang 2012 TripAdvisor - Travellers' Choice.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Nak carik hotel ni senang je.
betut2 Taiping Lake Garden yang femes tu ;)
Lawa kan. Masa amik gambo ni, aku dah terkinja-kinja nak ke tasik tu dah.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
bukak je pintu, lagik terkinja-kinja kami.
Dapat lake view beb! lake view!
Ohsem!

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Ni kawasan depan katil.
Keluasan bilik standard saja tapi berbaloi dengan harganye.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Toilet.
Jenis bilik ni xde bath tub.
Censored bab Hafiy tu yea. huhu.

Okek. itu skit sebanyak update pasal hotel review. tak lama pastu ujan pun berhenti. melompatlaa kitorang bersiap untuk kuar lepaskan hajat kat Pusat Penjaja Taiping.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
yay! Ujan dah benti.
Lawa kan view lepas ujan. Petang ni tapi tiap2 kali aku tengok, trasa cam awal pagik.

Nyaman jeeeeeeee rasanya!
Masa baca brochure kat hotel, zoo taiping & tempat2 menarik lain walking distance je.
mcm tak caya tapi bila ronda2 petang tu, memang betut pun, depan kiri tu dah zoo taiping.
kiranyer kat sini memang 1 stop center unutk ke mana2. leh jadikan landmark.

Apsal kitorang sibok sangat nak pergi Pusat Penjaja Taiping? (skema betut sebutan aku. ada orang panggil medan selera. lau aku panggil food court) dia betut2 tepi balai bomba Taiping. jumpa balai bomba, jumpalaa tempat ni. aku baca2, kat sini glemer utk yong tau fo & ABC special dengan rate biasa. huhu.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
banyak kedai kat sini. food court ni ada 4 line yang bentuk square.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
kitorg masuk kedai no.17 - kedai kak lia.
 
blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
ni yang aku cakap, ABC special tapi hage biasa.
hage dia? sila lihat bawah.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
RM2.50 je beb!!!
tangkap leleh gua.
tapi lau korang pi sini, leh usha minuman gerai no. 16.
cantik menarik & tertarik jugak aku tengok. hehehehe.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
hero2 posing kegumbiraan dapat ABC.
mak diorang lagik lee teruja dapat makan. heeheh.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
ni dia yong tau fo yang orang sebut2 tu.
dapat gak aku merasa. nampak fresh kan?
pada aku, slain dari kuah kacang yang sedap, unik dia kat kacang tabur yang banyak & chunky.
buatkan kita trus mengunyah. bagus marketing strategy dia.

So, setel sudah tea time kitorg. untuk dinner, kitorang nak try Doli Kuey Teow yang femes jugak katanya. tapi memang sedey. tak jumpa. mana2 hala kawasan kilang, ntah brp kali pusing tempat sama tak jumpa jugak. xde rezki betut. ingat nak trus ke mee Udang Changkat Jering tapi dah lewat. so, simpan esok je la. dinner malam tu? tido!

esok bangun pagi memang wa kelaparan. turun breakfast & jalan-jalan makan angin kat Taiping Lake Garden yang femes tu (smua femes-femes belaka yang wa pergi kan. huhu. tapi idaklaaa budget femes. huk2).

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Coffee house. besar gak space dia.
menu - not bad. smua ada in standard.
kuey teow dia sedap.
memang jujur cakap sedap bukan sebab tak dapat doli kuey teow tu. huhu.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Spongebob terlepas dari rumah nanas.
Suker pokok belakang tu. priceless!

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
bayangkan sepanjang jalan kat area sini, ada naturally tunnel made.
redup jee wa cakap.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
dahan dia lak leh cecah ke tasik. tengok ni je pun sangat tenang!

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Reflection.
We all have it...


blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
no matter in what way...


good job untuk majlis perbandaran Taiping sebab kekalkan mother nature kat Taiping (tak pernah aku appreciate pihak2 skema sbelum ni. tapi untuk kali ni, it's worth it!). kitorang tak habis ronda pun tasik ni. sebab nak kejar naik ke bumbung lak...

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
lepas ronda-ronda kat tasik, naik atas bumbung lak untuk swimming.
best swimming pool dia!


blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Hazim pozing dulu.


blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Hafiy kat swimming pool budak-budak.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
best view!

setel mandi manda & check out kami trus ke Ipoh. tak jadik ke Kuala Kangsar sebab masa. oh Taiping, aku pasti kembali lagik. dari bacaan aku, orang cakap ni bandar orang pencen. tenang, aman. aku setuju bab tu tapi yang buat aku jatuh chenta tu sebab takde sapa pun mention sini ada segala-galanya. TESCO, Giant, AEON in making & mcm kedai F&B you know! Sushi King, KRR, Fruiti Tutty, Starbuck, fast foods & the list is keep coming! fuh. ada sapa2 nak jual rumah kat Taiping? (^_^) Afterall, Taiping in mandarin mean Peaceful & Serene. I couldn't agree more.

lagi pun kami nak Changkat Jering merasa mee udang yang terbaek di Perak katanya. Lau tanya local, diorang akan bawak ke Changkat Jering bukan Kuala Sepetang. Trus aku teringat kat Alai vs Umbai. berbekalkan komen 1 ayat tu, kitorg redah jugak ke sana walaupun tak banyak hint dapat pasal location. Alhamdulillah di mudahkan. sebaik pi siang. lau malam xtau laa jumpa ke idak.. huhu.

so, next pit stop is Nur Zetty Mee Udang Changkat Jering. nak ke sini senang saja. exit tol Changkat Jering, lepas bayar tol ada simpang tiga, hala ke kiri. tak jauh dari simpang 3 masuk kanan bila nampak ada kedai & signboard bawah ni.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
huhu. perut dah lapo ni!

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
ni jalan masuk dia. kawasan kampung.
main road yang kat ujung tu.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Restoran ni terkenal di kalangan bikers sebab owner dia pun biker gak.
Nak rekemen pak long datang sini. hehehe.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
like father like son...
usah tanya la mana Hazim belajar main game tu.
blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
aku mintak & customize Nasi goreng udang tak pedas untuk budak-budak.
rasa nasi goreng sedap. habis di makan hero2 saya.

lau anak-anak korang layan pedas, leh amik menu bawah.
 
blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Nasi goreng udang special.
Lau special, size udang beso. Siranyer tak pedas sangat.
pedas-pedas manis & sambal pun garing.
Memang sedap makan yang bersira nyer.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
Mee udang.
well, aku pernah rasa mak jah kuala sepetang & aku lagik suker Changkat Jering.
Bezanya, aku dapat rasa ada effort untuk menyedapkan mee udang tu.
Bukan rely on rasa manis udang semata-mata.
Rasa rempah dia trasa & sedap.
Macam makan mee rebus/mee bandung yang banyak udang.
pas ni, kitorg singgah sini je la lau nak makan mee udang.
tak jauh dari highway pun. huhu.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
hasilnyer???
a pic worth more than 1000 words.
Sate je tak dapat rasa sebab petang baru start.

blog along25, jalan-jalan taiping, mee udang changkat jering, taiping, hadiah pengantin
details untuk korang.
senang nak masuk dalam gps. huhu.

okek peeps. harap korang puas mencuci mata & post aku ni membantu lau korang nak carik info pasal Taiping, makan-makan (of course) @ yang seangkatan dengannya. huhu.

 
Webbek: Peace is not absence of conflict, it is the ability to handle conflict by peaceful means. ~Ronald Reagan.


You may also like

6 comments:

.anisZ. said...

Fruiti Tutty kt Tepeng tu ala2 mcm Tutti Frutti ke yuuu hik hik hik

aku along said...

aiyark. silap eh. hehehe..tp sedap jeee rhytm dia tu. huk2.

zafi said...

ini mendatangkan kentenisonan melampau!! why why why? nape tunjukk foods tuh??? sob sob

M1ss F0r3st said...

hi zafi. sabo yea...jgn tensi2...nanti cepat tua. hehehe. gambo foods tu mmg tak leh nak lari la. itulaa tujuan dia kan. masuk je dalam bucket list okek? ;)

zafi said...

nasib ice cream haagen daazzz tu murah kat sini.. :D

aku along said...

zafi, silalah mkn puas2 kat sana smpi muak bila blk sini. hehehehe

Powered by Blogger.

Contact Us

Name

Email *

Message *

Orang Kampung Saya

Mother Earth Lovers

Chocodates Supplier

Chocodates Supplier
Click picture to get the chocolatey taste (^_^)

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Chop!

Popular Posts