Along Checked-In: Restoran Upin Ipin, Seksyen 6, Bangi.

/
12 Comments
Assalamualaikum w.b.t. 
Hi peeps! ari ni xcited sbb dpt adrenalin dari meetg yg lepas. huhu. PLUS, nak update pasal makan2! yay!

sempena hari bapa minggu lepas, aku bawaklaa hero2 aku makan kat sini. boleh di katakan, main point tu utk hero2 keciklaa sbenarnyer. heheheh. jangan marah eh awak. bila aku baca review pasal restoran upin & ipin ni, aku tertarik sebab:

  1. Ada bukak citer Upin & Ipin. Bolehla hero2 aku fokus skit. fokus kat tempat duduk & fokus makan;
  2. Excited leeee nak cuba restoran Upin & Ipin ni. ikon malaysia kan. kebanggaan kita!;
  3. Terlioq jugak laaa tengok gambo ayam goreng Upin Ipin.
tapi, ada jugak yg bad review utk branch2 lain kecuali cawangan yg kat HQ tu diorg kata konsisten. antara bad review tu:
  1. service lemah;
  2. menu BUT mostly agreed western di sini okek.
so, aku tawakkal untuk bawak hero2 aku ke sini. nak experience sendrik camner. harap2 elokla smuanyer. lau x, memang rezki kami laa dapat cam tu.

aku terjah Restoran Upin & Ipin yang kat Bangi, Seksyen 6 - sederet dengan Restoran D'One Steak. lau dari PKNS (belah kanan), hala ke Mc'D & trus je. then masuk kat D'One Steak & Restoran Upin Ipin ni end lot. aku tak tau laa baru bukak ke apa. sebab bila lalu lalang tu jarang belek2 deret kedai kat situ. konon2 budget smua benda dah mkn la kat situ. heheheh.


blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
ni le kedai nyer. hati aku pun girang bila sampai sini.
ni sederet D'One Steak restoran tu tau.

blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
Baru nampak gambo Upin Ipin kat luar kedai, masing2 dah brebut nak amik gambo. tak tgk kat dlm lg. huhu.

blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
Deco kat dalam kedai.
Posing gumbira dengan Upin Ipin robot tu.
tapi robot duk belakang kepala dia. tak nampak dah. huhu.
hafiy minat bebeno dengan siri robot ni.

blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
wall art. lawa lukisan dia!
harap2 satu hari nanti, lukisan Hazim lak duk kat wall orang lain
slain dari wall rumah mama dia. hehehe.
yang aku nak tau smpi sudah,
kat gambo jarjit tu, sapa yg kena ikat tangan tu ek?

masuk2 dalam kedai, diorang tak bukak pun citer upin ipin. banyak tunjuk montage related with LesCopaque. cuak dah aku. jangan dik non. itu tujuan utama aku datang tu. huhu. budak2 pun dah bertempiaran dalam restoran tu.
aku tanya kat pekerja tu & minta diorang bukak citer Upin Ipin. bagi fokus skit. huhu. sebaik ada. sambil2 diorang layan Upin Ipin, aku pun layan laa tengok merchandise Upin Ipin. ada 1 corner tu memang jual barang2 Upin Ipin. Baju, buku macam-macam buku ada, komik, stationary, pinggang mangkuk budak2, mug, botol air, anak patung, macam2laaa ada kiranya. duit je tak macam2 ada. hehehe.


blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
now u know, napa aku nak sungguh citer Upin Ipin ni di bukak.
peace of mind utk parent tau tak. huhu.

blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
merchandise corner.

blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
teruja tengok menu dia nak2 ayam goreng ni.

blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
tok dalang pun tumpang glamer.
nama menu kat sini ada guna watak2 dalam citer Upin Ipin.

blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
comei3...
 
blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
Menu lak, aku ikut kata survey.
pilih 1 menu western utk MA.
Lamb Chop - RM18.90.
Gravy black pepper dia sedap.

blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
Nasi Lemak Biasa - RM6.90
nasi dia cam skittttt lagi nak masak.
cam ada rasa jelantah tp tak jelantah sangat.
lau tgu kejap lg, masak kot.
tapi bau tu dah ada dah. halia bagai.
sambal lak agak pedas. test dulu sbelum bagi budak2.


blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
Ayam Goreng Upin Ipin & Fries - RM6.90
Ayam dia sejuk, jadik keras skit.
lau x, rasa dia sedap kot. sbb ada rempah2 tuuu.
fries lak, sedap lagik fries kat western nyer set tu.
minyak banyak giller.
Kat sini boleh improvise lagik service dia.
menu aku & MA dah dapat, tapi ayam goreng ni je xdpt2.
meja lain yg lmbt smpi dah dpt. aku rasa diorg lupa kot.
bila minta baru dpt.
aku order menu ni dengan ayam goreng lg 1 utk hero2 aku.

tapi ada hikmah daat seketui je. lau tak, rugi byr. huhu.

pastu nak jadik citer haru lagik, habis pulak ayam goreng.
hazim xdpt ayam goreng. muka dia dah sedey nak nangis.
aku pun sama nak nangis tgk dia sedey cam tu.
hafiy xnak share. adoila. lau menu mak pak dia tak dpt, xpela.
nak rasuah dgn KFC @ MC'D + ice cream pun x jalan.
come on la...cam pergi disneyland tapi tak dpt jumpa mickey mouse.
anti-climax sungguh.
blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
Air Nata Lychee & Nata Orange - RM3.50/each.
standard rasanyer.
aku order Milk Bubble Tea - RM5.90.
bubble dia pun cam skiitttt lagik nak masak.
pasai apa ntah chef dia. huhu.
dapat rasa tepung2 dia kat center tu...
MA order Caramel Bubble Tea - RM6.90.
serupa jugak laa bubble tu.

blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
banyak dah branch dia rupenyer.
yg tak tahan, kat putrajaya pun ada tu.
Adoila..buat malu gua betut!


blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
aku sangkut gak beli skit2 merchandise masa kat kedai tu.
bahana sebab anak2 fokus tengok citer. hehehehe.
buku solat tu RM10, komik RM5.90, stationary RM7.
lau ikutkan hati, byk benda aku nak sebat.
tapi tahan je la. leh tahan jugak harga brand Upin Ipin ni.
tapi kualiti memang bagus. cam buku solat tu, dia guna kertas yg kilat & elok tu.
xmudah koyak, but still can koyak lau ganaih sgt. ehehhe.
cuma kesian kat orang2 luar bandar.
maybe sakit skit diorg nak beli. anak bukan sorang dua.
aku yg ber2 ni pun berkira. hahahaha.
sebab Upin Ipin ni kan smua golongan minat. bukan golongan Mickey Mouse clubhouse je.

blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
1 benda yg aku suker, dia nyer item tu ada function tau.
i very the like!

blog along25 restoran upin ipin kedai makan upin ipin bangi seksyen 6 tempat makan sedap best review menu upin ipin
antara content dalam buku solat.
aku suker diorg guna Upin Ipin ni as icon/duta dalam education cam ni.
cam mickey mouse clubhouse & little einstein tu.
tapi utamakan budaya Malaysia.
so, harap2 Les Copaque leh kembangkan ke konsep mcm tu.

Total bill aku untuk semua2 benda ni, RM79.20. not bad laa jugak sbb dah rembat buku bagai. huhu.

Pada Les Copaque (LC), don't stop here. there is still a room for improvement. sayang lau execution restoran ni tak sekuat/sesolid brand Upin Ipin. of course aku nak support brand Malaysia tapi ada tapi la. learn from the best. system ordering tu leh improve lagik. F&B pun kena standard jugak la. mandatory okek! nadi tu! mesti ada resepi @ menu yg standard utk smua follow regardless sapa pun chef. bukan nak puji Mc'D, tapi leh nampak execution dia camner kan. sapa pun yg duk dapur & kat mana pun kita beli, most of the time kita dapat benda yg sama rasanyer. monitoring tu pun penting gak, okek.

aku harap, review aku ni skit sebanyak leh bagi info untuk LC. aku bukan nak kritik semberono, I wrote because I care. seriously.


Webbek: lepas ni leh try Putrajaya lak utk lepaking je...aku make sure ayam goreng tu cukup stok dulu (^_^) tak sanggup nak sebak kat restoran nanti. huhu.


You may also like

12 comments:

fuza said...

kita bako je kita bako!!

.anisZ. said...

ha ha ha... peminat mickey mouse clubhouse tengah nak apgred la niiiiii.. uhuk uhuk uhuk.. ini adalah bagi pihak peminat :P

aku along said...

fuza: bako laa bako...bukan takat hero2 aku nangis, heroin ko pun nangis. hehehe.

anisZ: sila mengupgradekan diri... jgn pilih oggy & cockroach sudah :-p

~SaTo OrEo~ said...

aku hari tu nak bawak bebudak ni gi makan sana gak...sekangkang kera dari umah jek pon..huhu.. tp bila tgk review org pasal makanan so-so jek..terus tak jadi.. :P bila nak pi tatau..

aku along said...

sato oreo: bolehlaa nak try... tapi make sure perut bukan lapo. mana tau menu2 lain okek. try western. huhu.

Anonymous said...

Slow giler.. 2jam dr mula order smpai menu terhidang. Itupun tak semua.
2 ketul ayam upin ipin
2 carbonara
1 nasik ayam
2 milo ais
1 soya cincau
1 mineral
Rm63 ++
Lps ni aku x tgk upin ipin dah.. Hahaha kapitalis

Anonymous said...

Branch tmn dagang sucks! Bole suruh kastemer blah sbb oven rosak. Pastu melilau cari kastemer yg order sbb seme dh blah tgu lama sangat. Alih2 yg baru smpai bedal yg org punya. Cincai sangat. Perasan bagus. LC kalo ini mcm baik belajar f&b dulu. Tu sbb ada training mcm kfc.. Mcd etc2.... Kami.. Sekurang2nya aku.. Mmg xnk dtg dah... Xpe.. LC x miskin pun... Kan???
Tp ayam best.. Tp mahal
2.76 over 10

M1ss F0r3st said...

Hi Anonymous ber2 :)

tu le..xpela. kita harap LC dengar smua komen2 kita ni. kita bukan nak kondem, tapi kita nak dia improve supaya kita leh support diorang jugak ;) Hope for the best! insya-Allah.

Syieda Khamis said...

Salam, td lunch kat branch bangi.. Memula cuak gak tgk review byk yg kureng... Dh la perut tgh keroncong.. Tp alhamdulillah service good n food sedap.. Kitorg oder nasi putih aym kicap, chiken chop, nasi lemak n nasi grg atok.. Mmg sedap.. Air nya pun ok... Mungkin buleh dtg lg..

M1ss F0r3st said...

Hi Syieda Khamis, Terima kasih atas feedback. ALhamdulillah dapat feedback yg +ve :)
next time leh try. kita pun ada rasa nak pergi lg. nak jugak rasa ayam goreng yg sedap tu...
salam perkenalan :)

Anonymous said...

Servis terlalu lmbat di branch jb ...sy oder chicken chop..mak ai dah la lmbat sgat.. Hangit plak tu..dah x nk mkn situ..pergi pn ksiankn budak2..ayam asam pedas pn.. Mcm x tau nk ckap. Ayam greng plak sjuk..

M1ss F0r3st said...

Hi Anonymous,

xpela. kita harap Les Copaque mendengar feedback2 dr kita smua & improve lagik. In shaa Allah.

JB kat mana ek bukak? lau blk kg leh try. hehehe.

Lau kat KL, western so far dpt +ve feedback.

Powered by Blogger.

Contact Us

Name

Email *

Message *

Orang Kampung Saya

Mother Earth Lovers

Blog Archive

Chocodates Supplier

Chocodates Supplier
Click picture to get the chocolatey taste (^_^)

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Chop!

Popular Posts